Välkommen

Välkommen till www.matochdessert.se

 Follow on Bloglovin

Nyhetsbrev

Recept

             Hälsosam butterkaka med mandelmassa   

Ugn 200/1 st form

25 g jäst

60 g smör

1,5 dl mjölk

1/2 dl socker

1 krm salt

1/2 tsk malen kardemumma

1/2 ägg spara resten

3 dl fint rågvete

ca 2 dl vetemjöl

 

Pensling:

1/2 ägg

Fyllning

50 g smör

1/2 dl socker

1 tsk vaniljsocker

 

Garnering

50 g mandelmassa

2 droppar grön färg

1/2 krm malen kardemumma

1 msk florsocker

1 msk mjölk

 

Gör så här.

Smula jästen och tillsätt sedan den smälta smöret tillsammans med mjölken(ljummet). Blanda i socker, salt, kardemumma och ägget. Tillsätt nu rågvete och vetemjöl och arbeta degen. Låt degen jäsa i 30 min.

Gör under tiden garneringen. Mixa mandelmassan med kardemumman, florsocker, färg och mjölken till en fin glasyr(är det för löst ta lite mer socker medans är den för tjock häll i lite mera mjölk). 

Kavla den jästa degen och blanda samman fyllningen och bred det på den kavlade degen. Rulla den och dela den i bitar. Täck en form på ca 22 cm i diameter med bakplåtspapper och lägg bitarna i formen. Låt jäsa i 30 min och pensla sedan med ägg. Grädda kakan i ugnen i ca 10 min. Låt svalna och garnera sedan med glasyren. 

 

 Obs:Kära läsare ni är välkomna att komma med kommentarer.

 

 

 

 

 

 

 

 

<