Recept
Hälsosam butterkaka med mandelmassa
Ugn 200/1 st form
25 g jäst
60 g smör
1,5 dl mjölk
1/2 dl socker
1 krm salt
1/2 tsk malen kardemumma
1/2 ägg spara resten
3 dl fint rågvete
ca 2 dl vetemjöl
Pensling:
1/2 ägg
Fyllning
50 g smör
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
Garnering
50 g mandelmassa
2 droppar grön färg
1/2 krm malen kardemumma
1 msk florsocker
1 msk mjölk
Gör så här.
Smula jästen och tillsätt sedan den smälta smöret tillsammans med mjölken(ljummet). Blanda i socker, salt, kardemumma och ägget. Tillsätt nu rågvete och vetemjöl och arbeta degen. Låt degen jäsa i 30 min.
Gör under tiden garneringen. Mixa mandelmassan med kardemumman, florsocker, färg och mjölken till en fin glasyr(är det för löst ta lite mer socker medans är den för tjock häll i lite mera mjölk).
Kavla den jästa degen och blanda samman fyllningen och bred det på den kavlade degen. Rulla den och dela den i bitar. Täck en form på ca 22 cm i diameter med bakplåtspapper och lägg bitarna i formen. Låt jäsa i 30 min och pensla sedan med ägg. Grädda kakan i ugnen i ca 10 min. Låt svalna och garnera sedan med glasyren.
Obs:Kära läsare ni är välkomna att komma med kommentarer.